Geen schadelijke stoffen

Bijna alle cosmeticaproducten, ook uw handzeep op het toilet, bevatten SLS of SLES.

SLS, oftewel Sodium Lauryl Sulfate, heeft een slechte naam en dat is niet helemaal onterecht. Wél onterecht is dat SLS vaak wordt verward met SLES: Sodium Laureth Sulfate. Deze laatste sulfaat is namelijk minder schadelijk in tegenstelling tot SLS.

Sodium Laureth Sulfate, ook wel afgekort tot SLES, is één van de vele sulfaten die je tegenkomt in reinigers, in gezichtsreiniger bijvoorbeeld maar ook in shampoo’s tot douchegels. Sulfaten zorgen ervoor dat het product schuimt en reinigt en ze hebben een emulgerend effect, wat wil zeggen dat ze ervoor zorgen dat water- en olie-achtige bestanddelen mooi mengen.

Sodium Lauryl Sulfate, oftewel SLS, is de bekende omstreden reiniger die door vele wordt afgeraden. Er wordt zelfs beweerd dat er een link is tussen kanker en SLS, al is dit nooit hard bewezen. Wel bekend is dat dit ingrediënt bij veel mensen allergische reacties kan veroorzaken en op langere termijn zelfs tot chronische overgevoeligheid kan leiden.

Omdat Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate namen zijn die érg op elkaar lijken, worden deze wel eens door elkaar gehaald. SLS (Lauryl!) is vrij agressief en kan makkelijk huidirritatie veroorzaken, SLES (Laureth!) is iets milder. Beide zijn het goedkope producten die daardoor graag door andere cosmeticafabrikanten worden gebruikt.

Een ander veel voorkomend product is Sodium Chloride, beter bekend als keukenzout. Het wordt door andere fabrikanten vaak toegepast omdat het een goedkope verdikker is in o.a. shampoo, badschuim en douchegel. Een negatief effect is echter dat het de huid uitdroogt!

Uiteraard bevatten de producten van Vadense geen SLS, SLES of keukenzout!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *