INCI ingredienten: wat betekenen ze?

 

Wilt u weten wat de INCI benamingen op het etiket betekenen, kijk dan op onderstaande alfabetische lijst. INCI is de afkorting van International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, ofwel het internationale naamgevingssysteem voor cosmetica-ingrediënten.

Alcohol = natuurlijk ethanol. Word gemaakt uit suiker. Is een stofwisselingsproduct in het menselijke organisme. In huidverzorgingsproducten dient het als oplosmiddel en hulpstof.

Allantoin = Allantoïne komt in de natuur in tarwekiemen en smeerwortel voor.  Allantoïne prikkelt beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw weefsel en stimuleert de celdeling. Voor meer informatie, klik op deze link

Aloe Vera = Aloë vera is een vetplant. Voor meer informatie, klik op deze link

Aniba Rosaeaodora Oil =rosewood of rozenhoutolie. Voor meer informatie, klik op deze link

Aqua = water

Ascorbyl Palmitate = anti-oxidant gemaakt uit vitamine C

Bisabolol = α-bisabolol. De etherische olie uit de kamillebloesem (Matricaria recutita). Met name belangrijk vanwege de ontstekingsremmende werking en voor het herstellend vermogen van de huid. Werkt tevens ontsmettend, anti-bacterieel en tegen schimmels, ontstekingswerend, kalmerend en beschermend. Voor meer informatie, klik op deze link

bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine = natuurlijk zonnefilter met een zeer breed spectrum die zowel de schadelijke UV-A als de UV-B straling tegenhoud. Word gemaakt uit verschillende planten

Caprylic/Capric Triglyceride = een zuiver natuurlijk vetzuur dat voor 100% van kokosolie wordt gemaakt. Het wordt in crèmes gebruikt in plaats van een plantaardige olie. Het is een verzamelnaam voor vetten die een groot aandeel van de huidtalg uitmaken en huidvetherstellende en huidbeschermende eigenschappen bezitten.

Carthamus Tinctorius Seed Oil = saffloer of distelolie. Voor meer informatie, klik op deze link

Cedrus Atlantica Oil =Atlas ceder olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Cetyl Palmitate = plantaardig vet, een mengsel van cetyl alcohol en een vetzuur uit palmolie (cetyl alcohol is een vaste stof die een alcoholgroep bezit, het heeft niks te maken met drinkbare alcolhol!)

Citric acid = citroenzuur uit citrusvruchten. Lichaamseigen zuur uit de familie van de fruitzuren. Onontbeerlijk voor de goede werking van de zuurtebeschermingsmantel van de huid en voor de juiste pH-waarde van het cosmetische product.

Citrus Aurantium Oil = citrusbloesem olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Citrus Limon Oil = citroen olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Cocamidopropyl Betaine = gemaakt uit suikerbiet. Een milde surfactant (een vloeibare zeep, ook wel een oppervlakte-actieve stof of tenside genoemd) die wij gebruiken in shampoo en badschuim.

Coriandrum Sativum Oil =koriander olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Disodium Cocoamphodiacetate= een zeer mild surfactant, dat zich goed over huid en het haar verdeelt en daardoor goed reinigt. Extreem zacht. Het haar wordt niet statisch. Ideaal voor in kindershampoo en als kinderzeep. Prikt niet in de oogjes. Wordt gemaakt van kokos- en/of palmvet

Glycerin = Nederlandse naam glycerine of glycerol. Gemaakt uit plantaardige oliën. Ontstaat in het lichaam bij de vetstofwisseling en werkt op de huid vochtvasthoudend

Glyceryl Stearate = emulgator uit natuurlijke plantenolie, meestal uit soja- of zonnebloemolie. Is een bestanddeel van de huidtalg een heeft daardoor huidvetherstellende, huidbeschermende en vochtvasthoudende eigenschappen.

Helichrysum Iitalicum Oil = strobloem olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Hydrogenated Palm Glyceride = Plantaardige emulgator gemaakt uit palmolie

Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein = hairconditioner gemaakt van tarweproteine. Voor meer informatie, klik op deze link

Lauryl Polyglucose = surfactant uit diverse planten

Lavandula Angustifolia Oil = lavendel olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Melaleuca Alternifolia Oil = theeboom of tea tree olie. Voor meer informatie, klik op deze link

MIPA-Laureth Sulfate = gemaakt uit palmolie. Een milde surfactant (een vloeibare zeep, ook wel een oppervlakte-actieve stof of tenside genoemd) die wij gebruiken in shampoo en badschuim.

Panthenol = de alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5). In cellen wordt het omgezet tot pantotheenzuur; om deze reden wordt panthenol vaak als “provitamine B5” aangeduid. Voor meer informatie, klik op deze link

PEG-7 Glyceryl Cocoate = gemaakt uit kokospalmolie. Een milde surfactant (een vloeibare zeep, ook wel een oppervlakte-actieve stof of tenside genoemd) die wij gebruiken in shampoo en badschuim.

PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate = gemaakt uit kokospalmolie. Een milde surfactant (een vloeibare zeep, ook wel een oppervlakte-actieve stof of tenside genoemd) die wij gebruiken in shampoo en badschuim.

Persea Gratissima Oil = avocado olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Phenylpropylalcohol = hydrokaneelalcohol,  natuurlijke geurcomponenten die gevonden worden in de volgende planten: Styrax benzoïn – Myroxylon balsamum var. Pereirae – Hyacinthus orientalis – Syzygium jambos

Phosphatidylcholine = een emulgator gemaakt uit sojabonen. Het word ook wel lecithine genoemd. Lecithine is belangrijk voor de werking en regeneratie van de huid. Lecithine heeft ook een reinigende werking op de huid. Voor meer informatie, klik op deze link

Potassium Cocoyl Hydrolyzed Collagen = gebruiken we nu niet meer omdat er betere alternatieven zijn

Prunus Amygdalus Dulcis Oil = amandelolie. Voor meer informatie, klik op deze link

Rosmarinus Officinalis Oil = Rozemarijn olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Simmondsia Chinensis Oil = jojoba olie. Voor meer informatie, klik op deze link

Sodium Cocoamphoacetate = vetzuur uit kokospalmolie, reinigt huid en haar

Sodium Cocoyl Glutamate = surfactant uit kokospalmolie

Sodium Lauryl Glucose Carboxylat = Milde surfactant gemaakt van kokos, palmolie en maïs.

Simethicone = gebruiken we nu niet meer

Soy Acid = vetzuur gemaakt uit sojaboon olie. Het word toegepast als surfactant

Surfactant = een vloeibare zeep, ook wel een oppervlakte-actieve stof of tenside genoemd

Titanium dioxide = het oxide van titanium, een mineral. In tandpasta kun je het vinden als E171, waar het wordt gebruikt als witmaker. Titanium dioxide wordt veelvuldig toegepast in zonnebrandmiddelen, het werkt namelijk als een effectieve, natuurlijke reflector van zonnestralen en biedt een UV-A en UV-B barrière. Door het aanbrengen van titanium dioxide op de huid worden zonnestralen teruggekaatst, in plaats van in de huid door te dringen.

Er is de laatste tijd veel te doen over wel of geen schadelijke UV-filterende (nano) ingredienten in zonnebrandproducten. De producten die Vadense gebruikt zijn echter volkomen veilig, en bevatten geen ingrediënten met nano-technolgie. Titanium dioxide is zelfs toegelaten in biologische producten

Tocopherol = Vitamine E. Vitamine E is de belangrijkste huidbeschermende vitamine, die de huid tegen UV- straling en zuurstofradicalen beschermt. Vitaminen zijn een onmisbaar bestanddeel van een gezond menselijk lichaam en een gezonde huid.

Zinc oxide = het oxide van zink, een mineraal. Het wordt vaak toegepast in babyzalf. Zink oxide wordt veelvuldig toegepast in zonnebrandmiddelen, het werkt namelijk als een effectieve, natuurlijke reflector van zonnestralen en biedt een UV-A barrière. Zink oxide is zelfs toegelaten in biologische producten

3,4 Methylendioxybenzaldehyde = Heliotropine, ook wel piperonal genoemd, is een stof die in sommige soorten planten, met name sassafras (Sassafras albidum) voorkomt. Het wordt als conserveermiddel in cosmetica gebruikt vanwege haar antibacteriële werking.