Natuurlijke ingredienten

 Echt natuurlijk

Hoe definieer je natuurlijke cosmetica? Is het genoeg om het woord “natuurlijk” op het etiket te hebben? In de huidige wereld, zijn er veel producten die beweren “biologisch” te zijn, de naam alleen is niet genoeg. “Natuurlijke” en “biologische” producten kunnen nog steeds voorzien zijn van een breed scala aan chemische stoffen die niet goed zijn voor je lichaam en het milieu.

De fundamenten van Vadense producten zijn essentiële oliën en pure plantenextracten – de meest gulle giften van de natuur. Sommige van deze ingrediënten hebben een verzachtende werking, anderen zijn voor verjonging. U kunt elke dag gebruik maken van Vadense producten zonder uw lichaam of het milieu te schaden.

 In harmonie met de natuur

De aarde is groen en vruchtbaar. Het voorziet ons van alles wat we nodig hebben voor volledige gezondheid en voeding. We weten kunstmatige, bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor biologische groenten en fruit,  granen en vlees. Maar als het gaat om cosmetica en huidverzorging, zijn we vaak niet zo voorzichtig als we zouden moeten zijn. Onze huid absorbeert alles waarmee we het elke dag confronteren, dus we moeten er voor zorgen  gebruik te maken van natuurlijke producten daar waar dit mogelijk is.

Onze cosmetica is van zeer goede kwaliteit en bestaat voor bijna 100% uit natuurlijke grondstoffen. Slechts in een enkel geval, wanneer natuurlijke stoffen niet voldoen of niet beschikbaar zijn, worden deze vervangen.

Hierdoor zijn onze producten zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid.

Industriële crèmes en zepen (ook van dure merken) bevatten vaak chemische toevoegingen.

Deze stoffen hebben niets met de verzorging van uw huid of uw haar te maken, maar worden gebruikt om producten b.v. een mooier uiterlijk te geven of om de houdbaarheid te verlengen.

Chemische grondstoffen worden in de cosmetica-industrie niet alleen gebruikt omdat ze vele malen goedkoper zijn, maar ook omdat ze altijd beschikbaar en van dezelfde kwaliteit zijn. Het grote nadeel is dat ze vaak erg agressief voor uw huid en haar kunnen zijn, soms zelfs kankerverwekkend.

Onze producten zijn volkomen veilig. De grondstoffen die wij gebruiken zijn bovendien 100% dierproefvrij en worden milieuvriendelijk geproduceerd.

Verboden chemicaliën

Waarom worden ingrediënten van haarverzorging vaak ook gebruikt in industriële vloerreiniging producten? Heeft onze huidverzorging conserveringsmiddelen afgeleid van aardolie echt nodig? Absoluut niet. In Vadense producten zijn parabenen, sulfaten, en vele andere onnodige stoffen niet aanwezig en daarom hoeft ons lichaam deze stoffen ook niet af te breken. Neem een kijkje wat er op uw dagelijkse make-up  en huidverzorgingsproducten staat. Als ze vol zitten met synthetische chemische stoffen, hoe kunnen ze dan helpen bij het vinden van harmonie?

Stop Lijst

In tegenstelling tot normen die vaak worden geaccepteerd door de industrie, accepteren wij geen schadelijke componenten in onze cosmetische producten.

Hieronder hebben we een lijst opgenomen van de meest voorkomende chemicaliën in cosmetica die beter zijn om te vermijden, en de bijbehorende effecten die ze kunnen hebben op het menselijk lichaam. Meestal wordt hun aanwezigheid in het product vermeld op de verpakking maar vaak ook niet.

Sodium Lauryl / Laureth Sulfaat

Deze stoffen, vaak aangeduid als SLS en SLES, zijn aanwezig in 90% van cosmetica reinigings producten omdat ze krachtig schuimen. Lauryl of Laureth – zijn bijna onmisbare componenten van douchegels, badschuim, shampoo, handzepen en tandpasta. Het meest deprimerende feit is, dat deze verbindingen ook zeer vaak in de productie van kindercosmetica aanwezig zijn. Natriumlaurylsulfaat (SLS) is een van de meest krachtigste ontvettingsmiddelen, en vanwege deze eigenschap wordt het veel gebruikt in de auto-industrie voor ontvetten van motoren en voor het schoonmaken van vloeren in garages en fabrieken. Niet iets wat je op je gezicht wilt smeren!

Het is bewezen dat 60% van de stoffen die worden toegepast, de huid binnendringen en dus in het lichaam terecht komen. Tijdens het gebruik van shampoos, douchegels, tandpasta, etcetera, trekt SLS snel in het menselijk lichaam en bouwt zich daar geleidelijk op, maar breekt langzaam weer af.

De impact van SLS, is bijzonder ongunstig. De effecten op de huid kunnen zijn: de vernietiging van de lipide mantel van de huid, de vernietiging van de haarzakjes en het veroorzaakt vertraging van de haargroei. Verder veroorzaakt het jeuk, allergieën, eczeem en uitdroging van de huid.  In bepaalde onderzoekscentra wordt SLS gebruikt om irritatie van de huid bij proefdieren en vrijwilligers op te wekken voor verdere behandeling van nieuwe niet-geteste medicijnen. SLS veroorzaakt ook irritatie van de ogen, en veelvuldig gebruik kan leiden tot oogziekten als staar.

Bij het binnendringen in het lichaam, kan natriumlaurylsulfaat ophopen in de weefsels van de hersenen en de lever, welke hierdoor minder kunnen gaan functioneren. Ook is de “veiligheid” van deze kankerverwekkende stof nog niet wetenschappelijk bewezen.

Meer lezen?

Parabenen

De chemische verbindingen met para-hydroxybenzoëzuur worden synthetisch verkregen. Er zijn ook andere groepen parabenen, maar in de cosmetische industrie zijn het meest voorkomende Butyl, Ethyl, Methyl en Propylparabenen. Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddelen en blokkeren de groei van bacteriële flora in cosmetische producten. Zij zijn aanwezig in ongeveer 85% van de cosmetische producten. Eerst werd gedacht dat deze stoffen fysiologisch onschadelijk waren, maar een Britse studie in 2004 suggereerde een mogelijk verband tussen parabenen en borstkanker. Het tumorweefsel bleek hoge concentraties van parabenen te bevatten. Ook hebben parabenen nadelige effecten op de mannelijke geslachtshormonen.

Propyleenglycol

Propyleenglycol is afgeleid van petroleum en is vaak in hoge concentraties aanwezig in cosmetica. Het helpt bij het creëren van een gevoel van gladheid van de huid door het binden van water, maar het is in strijd met het normale metabolisme van de huid. In de auto-industrie is propyleenglycol het belangrijkste ingrediënt in antivriesmiddel en remvloeistoffen. Propyleenglycol is een bekend neurotoxine, en kan huidontsteking, huiduitslag en droge huid  veroorzaken.

Vaseline en minerale oliën

Dit is een geraffineerd aardolieproduct – In de industrie wordt dit vaak gebruikt als een smeermiddel en als oplosmiddelvloeistof. Petroleum wordt veel gebruikt in de cosmetische industrie als ingrediënt, wat bijdraagt aan zachtheid en het verlichten van droge huid. Echter, minerale oliën zonder organische verbindingen kunnen zeer schadelijke gevolgen hebben. Het geeft een waterafstotende laag op de huid door het vormen van een vette, plastic film op het oppervlak. Het vocht wordt er in opgesloten, maar hierdoor verliest de huid de mogelijkheid om goed te ademen. Dit verstoort het natuurlijke proces van verwijdering van gifstoffen en andere metabole processen, zodat het kan leiden tot acne. Het vertraagt ook de migratie van jonge cellen op het huidoppervlak aanzienlijk, waardoor de huid veel sneller oud wordt.

Sodium chloride

Een mooie naam, maar in het dagelijkse leven beter bekend als keukenzout. Het wordt op grote schaal in cosmetica gebruikt, veelal in shampoo en douchegel, omdat het een goedkoop verdikkingsmiddel is. Kijkt u maar eens op het etiket van het merk wat u nu gebruikt, grote kans dat het er in zit.

Het schadelijke effect bestaat eruit dat het een uitdrogend effect op de huid heeft, terwijl deze fabrikanten juist beweren dat het de huid hydrateert!

top